Prvi srpski program(i) za komercijalnog čovekolikog robota (kao fitnes instruktora)
Lepo bi bilo kada bih mogao da obrnem red reči, pa kažem "Prvi srpski komercijalni program za čovekolikog robota", ali u zemlji Srbiji od bilo čega pametnog izvući korist je jako teško, pa znate i sami !-(

datum: 10. jun 2014.
autor: Mihailo Alić, Magistar kompjuterske nauke
robot 1: RS Media, proizvodjač WowWee, 2006., visina 58 cm
robot 2: Robosapien, proizvodjač WowWee, 2004., visina 34 cm

objašnjenja:

"čovekoliki (humanoidni) robot" - naprava stvorena od strane čoveka po njegovom liku i obliku (ovaj opis vas verovatno podseća na Bibliju;-), robot koji ima telo, glavu, ruke i (najčešće) noge, sa odredjenim stepenom inteligentnog ponašanja. Dakle radi se o „stvorenju", o čijoj dobrobiti su već počeli da se pišu zakoni („Robot Ethics Charter" od 2007. u Južnoj Koreji)

"komercijalni robot" -- onaj koji se može kupiti na tržištu i nije samo istraživački primerak proizveden u jednom ili nekoliko komada (kao što je ECCEROBOT, internacinalni projekat u kome je učestvovala i Robotička grupa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu).

"prvi" - ne uzimajući u obzir Robosapien robote kojih ima po radnjama dečijih igračaka, u Srbiji prema mojim saznanjima postoje samo dva komercijalna humanoidna robota - Nao u institutu "Mihajlo Pupin", od jeseni 2011. i RS Media (20 do 30 puta jeftiniji) u BG RC klubu, od sredine maja 2014. Kako se instituti po definiciji bave istraživanjem a ne komercijalizacijom, i kako do sada nije javno prikazana nijedna primena Nao robota nastala u Srbiji, sa velikom verovatnoćom tvrdim da je program koji je predstavljen u ovom videu zapravo prvi takav program u Srbiji, a za ovog robota i u svetu (Nao robota koriste u Majamiju kao instruktora fitnesa u van nastavnim aktivnostima u osnovnim školama, kao i po domovima za stare)

"program" - iako u ovoj primeni (aplikaciji) robot ne pokazuje previše inteligencije, sem memorije scenskih pokreta i izgovaranja snimljenih rečenica, to je zapravo kako izvodjačke umetnosti (gluma, muzika, ples) uglavnom funkcionišu, pa se robotu može priznati dovoljna doza "ljudskosti"

robot kao fitnes instruktor - u današnjem trenutku, i sa robotom od 300 evra, ne može se očekivati da bude jednak ili superioran čoveku instruktoru, no slično je bilo i pre 40 godina kada su kompjuteri počeli da igraju šah sa ljudima. Većina zna kako se to takmičenje završilo 20 godina kasnije, pa će verovatno tako napredovati i robotika

Vežbe prikazane u ovom videu su namenjene uglavnom deci izmedju 6 i 12 godina i upotreba robota ima višestruki značaj: deca vole novotarije, pa će ih vežbanje sa robotom zabaviti, preneće se poruka važnosti sporta i vežbanja za zdrav način života, i deci približiti budućnost koja dolazi, jer će roboti imati sve veći značaj i prisutnost u životima ljudi, kao veštački ljubimci, družbenici za decu i stare, a kasnije i kao posluga. Takodje, neku stariju decu ovaj susret može i usmeriti ka robotici kao profesiji.

napomena oko dužine videa - radi povećanja dinamičnosti gledanja videa broj ponavljanja vežbi je smanjen za oko 50%, u izvodjenju pred publikom koja vežba trajanje programa je oko 17 minuta što je optimalno za vežbe istezanja i zagrevanja.